El Massís del Garraf

El Massís del Garraf és un territori geogràfic clarament delimitat, que presenta unes característiques pròpies i particulars. Aquesta especificitat del territori unida a la seva especial climatologia li aporta als vins uns atributs específics i diferencials envers les zones adjacents. El Parc del Garraf és un espai natural protegit (Pla d’Espais d’Interès Natural –PEIN-) amb una extensió de 12.376 ha. Inclou els municipis d’Avinyonet del Penedès, Begues, Castelldefels, Gavà, Olesa de Bonesvalls, Olivella, Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú.

 

El sol està present més de 300 dies a l’any, permetent un desenvolupament fort i sa de les vinyes. El clima del Massís del Garraf és típicament mediterrani, i es caracteritza pels seus estius calorosos i secs i uns hiverns suaus i poc plujosos, amb una temperatura mitjana anual per sobre els 15ºC. La temporada de pluges es concentra a la primavera i fins i tot a la tardor, amb una mitjana anual de 600 litres/m2.

 

El mar Mediterrani aporta la humitat a la zona i també“la Marinada”, un corrent d’aire marí que recorre tota l’extensió del Massís. Aquest corrent és molt important per les vinyes, ja que asseca la condensació d’humitat que es forma en el raïm produïda pels canvis de temperatura entre el dia i la nit. Amb aquest procés natural, s’eviten situacions que afavoreixin la podridura del raïm, i permet realitzar una collita més tardana que en altres zones veïnes, el que possibilita una major maduració del raïm en la verema.